UPOZORNĚNÍ: Stránky obsahují militantní, drastické
a potenciálně psychicky nebezpečné informace.
Může-li vás to jakkoliv poškodit, tyto stránky opusťte!!

Recept na přípravu nouzového lesního čaje

Recept od našeho čtenáře:

Sice to není recept na přípravu jídla, ale třeba se někomu může hodit.

Jedná se o přípravu „čaje“ v době kdy pravý čaj není k dispozici a bylinky ještě nebo už nerostou 🙂

K přípravě potřebujeme jenom vodu, trochu jehličí (nejlepší jsou mladé výhonky smrku) a pár malých větviček z ovocného stromu (jabloň, hrušeň atd.)

Příprava je naprosto jednoduchá: Do studené vody se vhodí všechny ingredience, voda se přivede k varu, a po krátkém převaření odstavíme ešus na kraj ohně, nebo stáhneme plamen na vařiči tak, abychom urželi teplotu vody pod bodem varu (cca 5minut). Nezničíme tak důležitý vitamín C ale zároveň dopřejeme ingrediencím čas na to aby se do vody vylouhovaly potřebné látky. Poté odstavíme a můžeme ještě nechat trochu „dojít“.

 Pokud nemáme cukr, můžeme do čaje rozmačkat na dochucení pláňata apod (další Céčka do sbírky). podle toho co je po ruce, vynikající jsou zmrzlé bobule vinné révy, které se při troše námahy dají na vinici najít. Tady bych chtěl varovat-může se jednat o révu určenou k výrobě tzv. ledového vína, kvůli kterému na vás bude majitel vinice zaručeně i střílet :-))

 Čaj je bohatý na vitamín C což je super, zároveň však obsahuje poměrně dost pryskyřic, které při větší konzumaci zatěžují ledviny, takže tohohle cloumáka nedoporučuji pít častěji než 2-3x týdně. Chuťově je čaj vynikající, s trochou cukru nebo medu dokonalý, ale vyzdvihovat přednosti teplých nápojů během pobytu v přírodě by bylo nošení dříví do lesa.

 Zdar

Dejv