UPOZORNĚNÍ: Stránky obsahují militantní, drastické
a potenciálně psychicky nebezpečné informace.
Může-li vás to jakkoliv poškodit, tyto stránky opusťte!!

Tobrucký kuchař

Ahoj Marku!

 Před týdnem jsem se vrátil z Tuniska kde jsem pracoval jako kuchař u štábu Tobruku – filmu Václava Marhoula.

Jezdím často ven a outdoorový vaření a všechno kolem něj je můj velkej koníček. Jsem moc rád že jsem mohl vařit klukům na Sahaře a mezi jiným i Karlovi Klineckýmu, instruktorovi výcviku z Vyškova.

Jestli ti to trochu pomůže, můžu přidat zatím aspoň dva receptíky, Jeden je z dob kdy jsem byl za polárním kruhem a všechno nám došlo.

Měli jsme jen čaj a já jsem měl železnou zásobu svojí speciální směsi.Byly to umleté ovesné vločky(stačí jen spařit a nemusí se vařit)velmi jemné.Tam je prodávali, nevím jestli jsou k sehnání tady.Do nich bylo zamíchané sušené mléko mleté ořechy, rozinky a cukr – fruktóza.Může tam být třeba i nalámaná čokoláda,nebo jiný energizer 🙂 Směs se prostě zalila horkým čajem a nechala nabobtnat.Bylo to sladké, celkem chutné a hlavně plné energie. I když jíst to týden, tak už ovesné vločky v životě nechci vidět! Na Sahaře byl trochu problém chleba. V Tunisku jsou jen bagety, český chleba jsem pekl jednou týdně v hotelu. Berbeři mi ukázali jak si při pobytu v poušti připravují svůj chleba. Vyhrabali si dolík v písku a rozdělali palmovým listím oheň.

Měli tam k dispozici dřevěné uhlí které si kupovali ve městě, nebo používali uschlé keře a zbytky palmového dřeva. Na uhlí si grilovali jehněčí a když uhlí trochu odhořelo, měli připravené těsto jen z mouky a vody.Žádné droždí ani kypřící prášek, jen trochu soli.Uplácali placku silnou asi 4-5cm a hodili ji rovnou do rozhrábnutého uhlí. Navrch přihrnuli další uhlí a nechali to péct asi 20 – 30 minut. Na poušti to ještě zasypávali pískem. Když zněla placka na poklep klackem dutě, vyhrabali ji a otočili když se jim zdála zeshora málo pečená. Potom ji oprášili čistým hadrem(utěrkou nebo přímo lhafou-turbanem)odloupli zbloudilé uhlíky a chleba byl hotov.

Byl skvělej. Připravoval jsem ho i hercům a Václavovi Marhoulovi na Tebaze a měl velikej úspěch!

s pozdravem Michal Hromas