UPOZORNĚNÍ: Stránky obsahují militantní, drastické
a potenciálně psychicky nebezpečné informace.
Může-li vás to jakkoliv poškodit, tyto stránky opusťte!!

Vaření v přírodě 2

Přišla celá řada dotazů k mému prvnímu příspěvku , které se opakují a tak si dovolím reagovat prostřednictvím serveru SPECNAZ.

1) Proč vařit a né péct. Není nikde řečeno, že nepečeme. Pokud mám sebou KPZ a v ní nějaké prostředky proti průjmu a pod. tak klidně. Pečeme pokud máme dost času a jsme si jisti, že maso dostatečně tepelně upravíme. Je obecně známo, že divočina se musí dobře tepelně zpracovat. Každý druh bakteríí má jinou teplotu na likvidaci a špatná příprava znamená ohrožení života. Průjem je základ k odvodnění organismu a jak známo dobré vody venku není dost ( voda vždy převařená, nebo upravená tabletou NE JINAK). Dojde ke zvýšené ztrátě energie a pokud se to nepodchytí včas může dojít až k úmrtí. TAKŽE SE DOPORUČUJE VŠE NAPŘED UVAŘIT A PAK SE DÁ MASO DÁLE UPRAVAVAT TŘEBA PEČENÍM AJE JISTOTA, ŽE DOJDE K TOTÁLNÍ LIKVIDACE BAKTERÍÍ A DALŠÍCH ORGANISMŮ ( u divočáka tředa svalovec přenesitelný na člověka atd……). Dál na to navazuje možnost prozrazení kouřem z otevřeného ohně a pachy potravin. V podzemním hrnci se toto sníží až na minimum. Nikdy se to nepodaří odstranit.

2) Co jíst v přírodě? Jím pouze to co znám. Pokud mám nějaké zásoby vlastní potravy, tak je rozdělím na několik dávek a snažím se je co nejdéle ušetřit. NIKDY NENÍ TAK ZLE, ABY NEMOHLO BÝT JEŠTĚ HŮŘ!!!! Znovu opakuji pořadí: nejprve zběr plodů, pak lov drobné zvěře do pastí a až na konec nějaký lov zbraní. Pokud mám tlumič? Projektil letí i po průstřelu a nikdy si nemůžeš být jistý, že zůstane v cíli. Když letí tak letí a zabíjí. Není potřeba an sebe upozrnit. Je lepší se ve stravě uskromnit. Po celý rok se dá najít něco k snědku. Jen je potřeba vědět kde hledat a co hledat. Jak to upravit, aby z toho byl co nejlepší a nebezpečnější možný výživný efekt. Vždy je to závislé na okolnostech. Mám vlastí zdroje potravy, je jich dost, místo kde jsem, budu tam dlouho, nebo krátkodobě, akce je turistická, nebo vojensky zaměřená atd… Jde o plánovanou akci k nácviku, nebo je to neplánované a najednou jsem uprostřed lesa sám a bez ničeho, toto všecho ovlivní naše chování a proto se nedá odpovědět co si vzít sebou na jídlo a co né.

Vaření je poměrně důležitá součást celé  přípravy a nejen přežití. Komplexní příprava dobře fungujícího vojáka trvá cca 3 roky intetenzivní každodenní přípravy od výcviku jednotlivce po fungování ve skupině, družstvu. Zabralo, by to tak jednu knihu o mnoha stranách.

Jeden generál kdysi řekl: “ Umíte číst? Tak proč nečtete vojáci, armáda má vše někde napsané!“ Je to pravda, jen je potřeba zvolit vhodnou literaturu a ne se nechet unášet dobrodružnou literaturou, kde je vše možné.

S pozdravem

chiev

chiev@centrum.cz